Karen de Bondt

karendebondt
KAREN DE BONDT
Wie mij als kind gekend heeft, staat er vandaag versteld van wat ik nu ben en doe. Als kind stond mijn jeugd in het teken van ziek zijn. Mijn dagen en daarmee veel mooie momenten werden grotendeels beïnvloed door hoe mijn lichaam zich hield. Hardnekkige huidproblemen die mij 24 uur per dag met jeuk, vaak gepaard met pijn, deden kampen. Allergieën die op alle onmogelijke momenten in mijn leven de kop op staken en het goed moeilijk maakte de op dat moment uitvoerende taak uit te voeren zonder dat mijn omgeving er iets van merkte. Dankzij mijn astma stond ik bij gymnastiek langs de lijn te piepen en werd mijn plek binnen het hockeyteam al gauw in de goal. Ik wist niet beter, mijn omgeving ook niet; tijden waren anders. Mijn dank en bewondering is grenzenloos voor het geduld en de liefde van mijn ouders die met mij een slordige 20 jaar heel Nederland afgestruind hebben, van Academische ziekenhuizen tot de chinees op de hoek, van professor in de dermatologie tot (achteraf gezien) kwakzalver..

Ik ben geboren in Nuenen, bracht mijn jeugdjaren door in Emmen, mijn puberjaren in Waalre en Eindhoven en woonde en werkte mijn 21ste tot 36ste levensjaar in Zuid-Frankrijk. Het Franse leven, zowel het buiten zijn, het ritme, als de voeding deden me veel goed.

In 2000, terug in Nederland, waren de tijden veranderd; sporten deed men met ademende kleding en astma-patienten stonden dankzij de komst van de puffers.. halleluja!…niet meer langs de lijn. Bij de kennismaking van mijn huidige (sportieve) echtgenoot ging er dan ook een wereld voor mij open; fietsen en schaatsen, ik vond het heerlijk en het deed me goed zo buiten bezig te zijn.

In 2006 besloot ik te gaan hardlopen, voor mij een hele uitdaging. Zonder enige begeleiding stond ik ver voor mijn werk in de ochtend op en ging hardlopen; warm vanuit mijn bed, zo de kou en het donker in. Dag 1 was zoiets van ik ging lopen en viel 200 meter bijna om… Maar ik ging elke dag. Ik liep elke dag hetzelfde rondje, wisselde wandelen en gesteggel (want meer was het niet) af. Om mijn gehijg niet te horen had ik muziek op mijn oren. Al gauw besefte ik dat die muziek niet lekker liep omdat ik in het ritme ging lopen en dat de meeste nummers daar niet geschikte voor waren. Dus  draaide ik het nummer “Pump it” van de Black Eyed Peas helemaal grijs. Ik ondervond de belemmeringen van mijn lijf, maar vooral die van in mijn hoofd; tot die boom en dan wandelen, verder dan die boom kwam ik daardoor ook niet. (K: Als ik nu terugkijk liep ik met dat nummer bijna op de ideale pasfrequentie, liep daarmee namelijk zo’n 160 st/minuut)

Bij de ontmoeting van toenmalig hardlooptrainer Chris van der Velden en zijn echtgenote Henriëtte in 2007 werd alles anders. Hij leerde mij hardlooptechnieken, mijn lichaam sterker te maken en mezelf te respecteren. Hij leerde mij van het hardlopen te genieten en inzicht te krijgen. Via hem maakte ik kennis met mindfulness bij het hardlopen. Ik begeleidde met mijn man Pieter al een aantal jaren het jeugdhockeyteam van dochterlief en zag al gauw in dat de manier van trainen met Chris ook voor deze meiden goed zou zijn. Voor ik het wist had ik een jaar later de hele B-lijn van de hockeyclub tijdens de winterstop op sleeptouw.

Het was mij duidelijk dat ik zelf nooit een grote afstandsloper zou zijn, dat mijn lichaam, met al dan niet slecht onderhoud, een te grote achterstand had opgelopen. Maar ja, je hoeft geen koe te zijn geweest, om een goede slager te zijn 😉

Belangrijker is de mensen om je heen te weten te enthousiasmeren, ze vertrouwen te geven, ze respecteren en ze te zien en ze de juiste aanwijzingen te kunnen geven. Ik merkte wel dat de mensen, zowel kinderen al volwassenen, die ik meenam met hardlopen, zich graag lieten leiden door mij. Hiermee werd mijn enthousiasme voor het hardlopen en vooral het overbrengen ervan werd steeds groter. Na het oprichten van de Zaltbommel DutchRunners twijfelde ik dan ook geen moment om de trainersopleiding bij de KNAU (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie) te volgen en gediplomeerd trainer te worden. Het leukste onderdeel van de trainingen van de ZDR vond ik de loopscholing en de overige trainers lieten dat met plezier aan mij over.

Als hardlooptrainer bij de KNAU word je geacht jaarlijks een vereist aantal licentiepunten te behalen om je licentie te mogen behouden. Van deze looptrainersdagen in Radboud sportcentrum Nijmegen en later op Papendal, Arnhem, maakte ik dan ook dankbaar gebruik om kennis te maken met andere hardlooptechnieken. Het werd mij met de jaren steeds duidelijker dat mensen (ik ook) niet weten welke techniek bij hen past, dat ze dat moeten ondervinden, vaak jammer genoeg na hardnekkige blessures, met schande en schande wijs worden. Ik ben de afgelopen 2 jaar mensen gaan vragen andere technieken toe te passen, ze uit te proberen en ben begin 2016 gestart een groepje zeer gemêleerde lopers intensief te begeleiden van nul naar 5 kilometer, waarbij niet de afstand belangrijk is maar hoe zij zich voelen. Waarbij niet de 5 kilometer een doel is maar blessurevrij blijven en genieten. Het groepje loopt 5 kilometer en meer en vraagt ook om meer.. Dankzij het hardlopen zitten deze personen beter in hun vel, hebben zij minder last van stress en voelen zich sterk en trots op zichzelf. Zij ondervonden hoe ze anders naar het weer kijken; een miezerige dag is beslist geen reden om binnen te zitten..

“Met mijn man besloot ik dit serieus op te pakken; aan de mensen mee te geven dat ze ook blessurevrij kunnen hardlopen. Laten zien dat het begint met jezelf, met het leren naar jezelf te luisten, op jezelf te vertrouwen, met het (opnieuw) leren ademhalen en te genieten van het buiten zijn; mensen weerbaar te maken met hardlopen, vandaar CHiLLrunning.”

Ik behaalde mijn diploma Mindfulrun trainer bij Martijn en Dianne Mensink van Mindfulrun Nederland. Tijdens deze opleiding heb ik kennis gemaakt met een groep nieuwe trainers in nederland met wie ik hele mooie momenten heb mogen delen, wat mij nog meer duidelijk maakte dat dit is wat ik mensen mee wil geven;

[Modula id=”5″]

van HARDlopen naar HARTlopen

In januari 2017 ben ik gestart ik met de eerste clinics!

Hoe is het nu met mij? Dankzij de aandacht voor wat ik eet met de gezondheidsarchitect en CHiLLrunning, adem ik zonder medicijnen, kom ik bij mijn kennissen, familie en dierenvrienden met huisdieren zonder er ziek te worden, heb geen huidproblemen meer en geniet ik van het hardlopen en van de mensen die ik erin mee mag nemen. En vergeet niet dat ik ook maar een mens ben en ook wel eens een off-dag heb, dat hoort nou eenmaal bij het leven.

Bij wat ik ook doe staat veiligheid bij mij voorop samen met mijn motto :

“Je bent een echte CHiLLrunner als je echt jezelf bent”

KAREN DE BONDT (’63)

  • gediplomeerd hardlooptrainer (KNAU 2012)
  • Minfulruntrainer (Mindfulrun NL 2016)
  • Buteyko coach (Oxygen Advantage, P. McKeown INT 2018)

HARDLOOP-CV:

2009

Chris van der Velden van Reactief Hardlopen in Chi-Runningtechnieken, waarin de nadruk werd gelegd op:

  • Het efficiënter lopen en ontspannen van het lichaam
  • Chi-Running en barefoottraining met aandacht voor het sterk maken en ontspannen van de voetzool/-boog

2012

Ton van Laethem Looptrainersopleiding via de AtletiekUnie

blessurevrij en efficiënt hardlopen met Functionele Core stability

Pilates

2013

Blessurevrij hardlopen, wat zegt de trainer en wat kun je doen als trainer

Natural Running

Hardlopen met verbeelding

2014

Mindful Run met Martijn Mensink,

  • Ademhalingstechniek

Natural running principes

High Intensity Training HIT

2015

start to move met Leo Neuteboom

Meerwaarde in loopscholing, corrigeren vanuit observatie met Henny Meijvis

allround conditie-, hersteltraining met Toine van de Goolberg (trainer Feyenoord

Tacoyo, core stability; workout voor hardlopers

Looptrainer bij Teamsporten Coach Feijenoord

2016

Hoe train ik mijn groep door Aart Stigter

Mindfulrun trainer opleiding bij Martijn Mensink Mindfulrun

2017

Mindfulrun trainer vervolgopleiding bij Martijn Mensink Mindfulrun

2018

Oxygen Easy Freestyle, Patrick MacKeown, Oxygen Advantage

BOEKEN:

Leef gezond, adem rustig, Buteyko methode – Masha Anthonissen-Kotousova

De running Buddha, Sakyong Mipham

ademhaling, ik hardloper en sportrusten, Koen de Jong

het duurloopmisverstand, Klaas Lok

de ijsman, Wim Hof

Oxygen Advantage, Patrick MacKeown

WEBSITE Karen de Bondt interieurontwerp en kunst

klik hier